Teatrul Apropo

O călătorie cu Urmuz

O CĂLĂTORIE CU URMUZ” – scenariu original de Radu Popescu inspirat de ”Povestiri bizare” de Urmuz și de texte din avangarda românească din prima jumătate a secolului 20.

Regia: Radu Popescu

Scenografie: Marian Văsii

Muzică: Alexandru Suciu

Light Design: Ștefan Vasilescu

Distribuție: AnaMaria Olaș, Tamara Roman, Alexandra Hera Zăuleț, Radu Mateucă, Teodor Ghiță, Dumitru Georgescu, Oleg Apostol.

Durata: 2 ore, fără pauză.

Data Premierei: 26 Septembrie 2016

O aventură fantastică în lumea avangardei și a suprarealiștilor de la începutul secolului 20.

O producție a Asociației TEATRUL.RO finanțată de EEA Grants și Guvernul României, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Galerie foto

Despre galeria de personaje construită de Urmuz în ale sale ”Povestiri bizare” s-a spus că sunt încrucișări stranii între regnul animal și mașinării

Cum ar arăta întâlnirea unui tânăr lipsit de repere culturale și morale din Bucureștiul anului 2016 cu o asemenea lume suprarealistă dacă un vortex temporal l-ar arunca în această lume imaginară? Personajele lui Urmuz alcătuiesc o menajerie stranie în care cele mai ciudate porniri și reacții se amestecă: violența cu gingășia, ferocitatea animalică cu timiditatea, sexualitatea aberantă cu năzuințele spirituale.

Ceea ce frapează la această lume mecanico-antropomorfă este intensitatea sentimentelor și a reacțiilor, cruzimea și nepăsarea, acuitatea senzorială a mediilor în care se învârt. Putem regăsi în această ”lume dintr-o carte” repere pentru descifrarea viciilor vieții într-un mare oraș la distanță de aproape un secol?

Se spune că în ultimele clipe dinaintea morții îți poți revizualiza viața. Spectacolul nostru își propune să arate o lume bizară pe care și-ar fi putut-o imagina sau vizita anonimul și straniul Urmuz împreună cu un contemporan de-al nostru, înainte de a-și trage un glonte în cap într-un parc din București, din motive rămase până în ziua de astăzi necunoscute.