orfEU și EUridice – spectacol senzorial

Publicat de Teatrul Apropo pe

orfEU și EUridice

spectacol senzorial
20 noi 2022 / ora 19:00 / Teatrul Apropo

Guvernul României Ministerul Culturii

Durată: o oră

Cu Fulvia Folosea, Sidonia Doica, Luiza Ghindă, Teodora Daiana Păcurar, Mihai – Cristian Dulea, Cătălin Nicolau

Scenografie: Diana Miroșu

Afiș: Adrian Ciglenean

Concept și regie: Adrian Ciglenean și Radu Popescu

Orfeu și Euridice propune spectatorilor un performance senzorial în cadrul orașului cosmopolit, dar în afara forfotei zilnice. Spectacolul explorează temele mitului orfic concentrându-se pe aspectul relațional în contextul “infernului” urban de astăzi.
Spectacolul este compus din două părți: o introducere cu puternică componentă vizuală, inteligibilă la nivel emoțional. Lipsa de structură pune la încercare răbdarea spectatorului și raportarea acestuia la timp, la timpul spectacolului. Prima partea are rolul de a-l imersa pe privitor într-o atmosferă poetică, atemporală, în care gestul și cuvântul capătă semnificații diferite pentru fiecare dintre noi, așa cum de fiecare dată această parte a poveștii va fi spusă de către interpreți în mod diferit.

Componenta senzorială a spectacolului pune în discuție apetența noastră din ce în ce mai mare pentru imagine. Este imaginea de sine mai importantă decât experiența sinelui? Este imaginea comunicării preferabilă experienței comunicării? Legați la ochi, spectatorii vor experimenta pe cont propriu coborârea în Lumea de Dincolo, așa cum va fi facilitată aceasta de către performeri, prin stimularea celorlalte simțuri: auz, miros, tactil, gust. Cei care se deschid către acest univers imaginar interior, vor trece prin cele patru tărâmuri ale Lumii de Dincolo, așa cum au fost ele descrise de către grecii antici: Mlaștinile Asphodel, Câmpiile Plângerii, Tartar, Câmpiile Elizee.

La final spectatorii sunt ghidați spre ieșire, la fel cum Orfeu a condus-o pe Euridice până la ieșirea din Lumea de Dincolo. Ei trebuie să își găsească singuri drumul din universul teatrului care le-a deschis privirea spre interior, către lumea prozaică în care trăim cu toții: spre zgomotele traficului, ale tramvaielor, ale automatelor de cafea, în universul de oțel și sticlă din care au venit la început.

O producție a Teatrului Apropo, 2018

În anul 2021, spectacolul a fost susținut în cadrul proiectului “Trei apropouri pe bulevard”, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Galerie foto:

Categorii: Proiecte